
The effect of COVID-19 on urology training 
BY CLARE JELLEY

C
OVID-19 has affected all aspects 
of medicine. Urologists have 
been called upon to work 
in vastly different working 

environments including acute pan-surgical 
teams, intensive care and medical wards. 
The strategies put in place by hospital 
management teams vary significantly across 
the country as we all adapt our working 
practices to care for patients with COVID-19, 
as well as deliver our usual specialty care. 
As training and education is suspended, we 
summarise the issues and specific changes 
trainees are facing in this uncertain time 
(all information is up to date at the time of 
writing). 

Courses and exams

Q: I was due to sit my FRCS exam in July, 
has this been rescheduled?

A: The spring and summer 2020 FRCS Urol 
examinations section 1 and 2 sittings 
have been cancelled. The next diet for 
Section 1 is 7 January 2021. There will be 
no additional sittings for section 1. This 
has been decided based on a complex 
exam calendar which includes multiple 
surgical specialities. 

Q:  Will there be enough space for the 
January 2021 candidates to do the May 
2021 section 2?

A: The Joint Committee on Intercollegiate 
Examinations (JCIE) are expecting a high 
number of applicants for Part 1 in January 
2021. All efforts will be made to ensure 
adequate space for all candidates to 
sit the Part 2 examination in May. They 
cannot guarantee this at this stage. BAUS 
Section of Trainees (BSoT) will continue 
to represent trainees and lobby for 
adequate capacity in May 2021, as they 
did this year. 

Q: I was due to sit my FRCS section 2 exam 
in May, has this been rescheduled?

A: On the 13th of May the JCIE released 
a statement that the May 2020 FRCS 
section 2 examination has been 
cancelled. They plan to replace the 
November FRCS section 2 examination 
with a revised section 2 examination. The 
format of the exam will be the same but 
due to the need for social distancing the 
delivery may be different and has not yet 
been decided. It is hoped the examination 

will remain face-to-face but contingency 
plans for remote delivery may be 
developed. JCIE cannot guarantee all 
applicants will be able to sit the exam in 
November. If capacity is reduced trainees 
due to complete training (Certificate of 
Completion of Training - CCT) imminently 
will be prioritised. It is likely examinations 
will go ahead in November in different 
locations than previously published. 

Q:  Will there be a BAUS FRCS revision 
course for section 2 this year? Will 
those taking the exam in November be 
prioritised and what form will it take?

A: Yes. This is currently planned to run 
on 30 September but this may change. 
Anyone who was booked on the March 
2020 course will be given first refusal for 
a place on the September course. There 
is ongoing discussion as to exactly how 
best to run the course while adhering 
to social distancing rules which may 
still be in place. The course organisers 
are expecting to double the number of 
candidates for the 2021 course and are 
looking at ways to meet this demand. 

Q: Can I still claim study leave 
reimbursement from a course that has 
been cancelled?

A: Health Education England (HEE) 
asks that you first contact the course 
organisers directly. Where refunds are 
not possible, evidence of the course being 
non-refundable should be included in 
the claim, and “HEE will cover the cost to 
ensure no trainee is out of pocket.” Please 
contact your guardian of safe working and 
local British Medical Association (BMA) 
team if you are encountering difficulties.

Q: Can I apply for study leave 
during this time?

A: Yes. Applications for study leave in 
the future should be accepted. HEE 
asks that all parties are flexible, and 
that approval is “subject to the need to 
maintain NHS services.”

Q: I have not completed one of the 
essential courses. Can I still CCT?

A: It is highly likely this will not impact your 
CCT. “ARCP panels can take a pragmatic 
view over recommended courses”, “as 
long as the trainees’ portfolio shows they 
will be safe to practise.” 

Trainee progression and ARCP

Q: I should finish my training this year: will 
I be able to CCT?

A: Yes, but only if you have met the 
necessary standards outlined by the 
Joint Committee on Surgical Training 
(JCST) and the Urology Specialty Advisory 
Committee (SAC). If you have not 
completed all of the requirements but 
were expected to achieve them before 
the COVID pandemic, your consultant 
supervisors feel you are safe to progress 
AND you feel ready to progress, you 
can CCT. You can choose to do an 
additional six months of training if you do 
not feel ready. 

Q: Can I CCT without the exam?
A: No. It is an essential requirement for 

progression to consultant. Trainees who 
were due to sit section 2 in May will be 
required to extend their training to allow 
them to complete the exam. 

Q: Can I still take my grace period?
A: Yes. You can take a grace period of six 

months and an additional six months of 
training if you feel you need this.

Q: How does the Annual Review 
of Competence Progression 
(ARCP) process account for the 
COVID-19 disruption?

A: SAC advises ARCP should still go ahead 
for all trainees. There will be no face-to-
face element for the trainee. The panel 
will be reduced and may be remote. The 
Educational Supervisor Report is key 
evidence. A new code, outcome 10, has 
been created for those trainees who 
were progressing at the expected rate 
but due to COVID-19 now require or 
would like additional training time of up 
to six months. 

Q: How much additional training 
time can I have?

A: Any additional training time necessary 
will be reviewed at the following ARCP. 
No specific timeframe has been set by 
HEE but Urology SAC has suggested three 
to six months. 

Q: I have been told I am not having an  
ARCP?

A: Trainees at critical progression points 
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is unclear how candidates with identical 
scores were differentiated. Although 
converting all training numbers for 2020 
into single year locum appointment for 
training (LAT) ST3 posts was considered, 
the disruption this would cause was not 
felt to be a satisfactory or a suitable option. 
The task force recognises that this process 
has been controversial; Association of 
Surgeons in Training (ASIT) and BSoT have 
released a joint statement voicing concerns 
about this method. 

should be prioritised, but in those areas 
where it is not possible to do an ARCP 
due to COVID-19, the trainee can still 
progress; the ARCP outcome Code N13 
will be used. There should be an early 
ARCP to set action plans as soon as is 
safe to do so. 

Q: At ARCP can I still get an outcome one?
A: Yes. If your portfolio in the period 

before COVID-19 is unsatisfactory this is 
still possible. 

Q: Has training been paused?
A: No. The effect of COVID-19 is highly 

variable from hospital to hospital. Some 
trainees may still experience training 
opportunities which they should 
continue to log as normal. ARCP will be 
used to discuss and decide on whether 
additional training is wanted or needed. 

Q: When will the new curriculum start?
A: The new curriculum has been approved, 

but due to COVID-19 the start date has 
been delayed to August 2021. 

Q: Will we rotate placements in 
August / October?

A: As it stands there are no plans to delay 
rotation progression, but this may 
change depending on the needs of 
individual hospitals. 

Less than full-time trainees (LTFT) 

Q: I have returned to full-time training to 
help with the demand for additional 
doctors, can I return to LTFT?

A: Yes. There should be no pressure to 
return to full-time work. This depends 
on individual circumstances. Where 
a trainee chooses to increase their 
working hours, a return to LTFT should 
not be questioned. 

Q: Can I still apply to be LTFT?
A: Yes. “HEE will continue to both honour 

existing arrangements and accept 
new LTFT applications.” If workforce 
pressures were to change this statement 
may be retracted. 

OOPT and fellowships 

Q: My current out of training programme 
(OOPT) has been stopped and I have 
returned to clinical work, can I get 
that time back?

A: HEE have stated that “unfortunately 
extensions will not be granted unless 
there are exceptional circumstances.” 
We advise you discuss this early with 
your supervisor and training programme 
director (TPD). 

www.hee.nhs.uk/Coronavirus-
information-trainees

www.jcst.org/jcst-news/

www.rcseng.ac.uk/coronavirus/

www.rcsed.ac.uk/professional-support-
development-resources/covid-19-
resources

www.bma.org.uk/advice-and-support/
covid-19

www.baus.org.uk/about/coronavirus_
covid-19.aspx

www.baus.org.uk/_userfiles/pages//
files/professionals/bsot//BSoT%20
COVID%20resource%20sheet.pdf

Twitter: @BSoT_UK 
Email: trainees@baus.org.uk
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Q: Can I still go on my out of training 
programme in August / October?

A: Yes. If the programme has already been 
approved. This may vary depending on 
the programme and needs of the hospital. 

Q: Can I still apply for an out of 
training programme?

A: Not in England, where all new 
applications have already been held. 
In Wales, you can still complete the 
application forms. Scotland and Northern 
Ireland have not released official 
documentation on this issue. 

Q: Can I attend my fellowship?
A: As fellowships are post-CCT training, 

this is not the jurisdiction of the Urology 
SAC. This will be very dependent on the 
department you are going to and whether 
it is national or international. We advise 
close communication with your TPD and 
incoming department. 

Miscellaneous

Q: My rota has changed for COVID-19 
and my pay has been reduced 
what should I do?

A: No trainee should be financially impacted 
by COVID-19. Even if rota hours are 
reduced this should not be reflected 
in your pay. If this is the case, discuss 
this locally with your Guardian of Safe 
Working and if no resolved satisfactorily, 
then consider early discussion with your 
regional BMA representative. 

How have the new urology ST3 
trainees been recruited this year?
The Urology National Selection interviews 
were due to occur just as the spread of 
COVID-19 was rising in the UK (26-27 
March). A task group led by HEE, Health 
Education and Improvement Wales, 
Northern Ireland Medical and Dental 
Training Agency (NIMDTA), and NHS 
Education for Scotland was established. 
These four main national groups made 
decisions they felt would be fair across all 
medical and surgical subspecialties. No 
face-to-face interviews would be possible. 
Virtual interviews could further stretch staff 
in the pandemic and was not a validated 
method. Portfolio self-assessment scores 
had already been submitted in advance 
of the planned interview, which ordinarily 
would be validated at interview. This has 
been used as the key source of information 
to rank urology candidates and assign 
training positions. These were seen by the 
four bodies as honest representations of 
the applicants’ experiences. No further 
amendments were allowed (other than 
to correct an accidental over-scoring). It 
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